להתייעצות

054-7380120

להתייעצות

054-7380120

ייפוי כוח מתמשך
דף הבית » תחומי המשרד » ייפוי כוח מתמשך
ייפוי כוח מתמשך

ייפוי כוח מתמשך הוא מסמך או כלי משפטי שבאמצעותו בוחר האדם ("הממנה"), כאשר הוא כשיר, כלומר, מבין ומסוגל להביע רצונו ולקבל החלטות בעצמו, איך ובידי מי יתקבלו ההחלטות ויתנהלו ענייניו בעתיד, אם וכאשר מצבו הקוגניטיבי יתדרדר כתוצאה ממחלות זקנה (כמו דמנציה ואלצהיימר), מוגבלות נפשית, תאונה או כל גורם אחר, שיפגעו בכושר השיפוט שלו.

כאשר לא נערך ייפוי כוח מתמשך מבעוד מועד, החלופה היחידה שתעמוד לקרוביו של אדם שחדל להיות מסוגל לקבל החלטות עבור עצמו ולדאוג לענייניו, היא לפנות לבית המשפט בבקשה למינוי אפוטרופוס עבורו.

בהליך משפטי למינוי אפוטרופוס, יש להוכיח בפני בית המשפט את רמת המוגבלות של האדם בניהול תחומים שונים בחייו. במסגרת ההליך, בית המשפט יקבע: האם למנות אפוטרופוס, ואם כן, מי ימונה כאפוטרופוס, האם ימונה באופן זמני או קבוע, והאם הוא ימונה לכלל תחומי חייו של האדם או לתחום מסוים (לגוף או לרכוש).

לא תמיד ישנה הסכמה בין בני המשפחה בנוגע לשאלות האם ישנו צורך במינוי אפוטרופוס, מי ימונה כאפוטרופוס ואיך יהיה עליו לפעול. במצב כזה, ההליכים מתארכים ופעמים רבות בית המשפט ממנה אפוטרופוס חיצוני שלא מכיר את האדם באופן אישי.

כאשר קיים ייפוי כוח מתמשך, לא ימונה אפוטרופוס לאדם. מיופה או מיופי הכוח שבחר בהם האדם במסגרת ייפוי הכוח המתמשך, הם שיפעלו בשמו, באופן שבו בחר במסגרת ייפוי הכוח המתמשך שערך.

הרעיון המרכזי שעומד מאחורי ייפוי הכוח המתמשך הוא לשמור על כבודו של האדם, ולממש את רצונו ובחירותיו גם בשעה שהוא לא יוכל עוד להביע אותם בעצמו.

שני המסמכים הללו מתייחסים לתקופת זמן שונה. בעוד שייפוי הכוח מתייחס לתקופת הזמן שבה האדם עודו בחיים (ואינו כשיר לקבל החלטות בעצמו), הצוואה מתייחסת לתקופת הזמן שלאחר לכתו של המצווה לעולמו.

בנוסף לכך, צוואה מתייחסת לאופן שבו יחולק רכושו של אדם לאחר פטירתו בעוד שייפוי כוח מתמשך מסדיר את האופן שבו יתנהלו ענייניו עוד בחייו (בשלב זה, בהחלט לא מדובר בחלוקת רכוש ליורשים).

כאשר האדם עדיין מבין ויכול לקבל החלטות בנוגע לענייניו בעצמו. חשוב לשים לכך לב, כיוון שפעמים רבות מגיעים אנשים במטרה לערוך ייפוי כוח מתמשך מאוחר מידי, והדרך היחידה שעומדת בפני קרוביו של אותו אדם, היא לפנות לבית המשפט בבקשה למינוי אפוטרופוס עבורו.

ניתן לתת הוראות ביחס לכל סוגי העניינים שלהלן או ביחס לחלק מהם בלבד:

רכושיים – כיצד למשל, ינוהלו הכספים והנכסים שברשותו – בידי מי וכיצד ינוהלו חשבונות הבנק,, פיקדונות וניירות ערך, התחייבויות ונכסים אחרים. מהן ההסמכות שאותן הוא מבקש לתת למיופי הכוח – על-פי רוב חשוב לממנה למשל להסמיך את בן זוגו הצלול, השותף בחשבון הבנק, להמשיך ולפעול בו מבלי שהדבר ייחשב בעיני הבנק כ"ניגוד עניינים". חשוב לדעת כי כלל הגופים הרלוונטיים לתחומים שהוגדרו בייפוי הכוח המתמשך כמו בנקים, לשכת רישום המקרקעין, וחברות ביטוח או מוסדות רפואיים כמו בתי חולים ומרפאות יהיו מחויבים, ככלל, לאמור בו.

בריאותיים/רפואיים – כמו למשל, האם ישנם טיפולים מסוימים שהאדם מבקש לעבור או להימנע מלעבור; האם יש לו רופא או מוסד רפואי מועדף? מה היה רוצה שיקרה אם מצבו יהיה חלילה כזה שבו "אין עוד טעם לחיים" ועוד (ישנה אפשרות לערוך "ייפוי כוח מתמשך רפואי" שמתייחס לעניינים הבריאותיים בלבד).

אישיים – לדוגמה, היכן הוא מעדיף לחיות בתקופה שבה יחול ייפוי הכוח המתמשך? (כך למשל, הוא יכול לקבוע להמשיך לחיות בביתו, אלא אם נסיבות מאוד מסוימות מונעות זאת, ומאלצות אותו לעבור להתגורר בדיור מוגן; מצד שני, יתכן שהוא מעדיף להתגורר בדיור מוגן דווקא, בחברה ותחת פיקוח; הוא יכול לציין הרגלים קבועים שהיה רוצה שיימשכו (ללכת למספרה, בית כנסת, מפגשים חברתיים) ועוד. 

 

אך ורק כאשר הממנה מפסיק להבין בדבר שלגביו ניתן ייפוי הכוח המתמשך ולהיות מסוגל קבל החלטות בקשר אליו, ולא לפני כן. מקרים לדוגמה הם מצבים מסוימים של דימנציה, אלצהיימר או תאונה פתאומית שמותירה את האדם במצב של "צמח".

כל אדם בגיר וכשיר שהאדם הממנה בוטח בו ובוחר בו.

אפשר למנות את אותו מיופה הכוח לכל סוגי העניינים, וניתן למנות גם מספר מיופי כוח, שכל אחד מהם אחראי על סוג עניינים אחר (בריאותי/רכושי).

חשוב לקבוע אם מיופי הכוח יפעלו במשותף או בנפרד, מה תהיה חלוקת האחריות ביניהם, איך הם יקבלו החלטות מסוימות ומי יכריע במקרה של מחלוקת ביניהם.

ייפוי הכוח המתמשך מעניק חופש רב לממנה להחליט בעת שהוא עורך את המסמך, כיצד היה רוצה שיתנהלו ענייניו ומטרתו לתת ביטוי כמה שיותר נרחב לאוטונומיה ולזכויות וכבוד האדם. עם זאת, חשוב לזכור שבעת שייפוי הכוח המתמשך נכנס לתוקפו הממנה כבר אינו צלול והוא אינו יכול לפקח על הנעשה בענייניו. מכיוון שכך, מטיל החוק מספר מגבלות שמטרתן למנוע ממיופה הכוח את האפשרות לנצל לטובתו את תפקידו. האדם הממנה יכול גם להוסיף ולקבוע מראש מיוזמתו מנגנונים נוספים המאפשרים בקרה על התנהלותו של מיופה הכוח.

לדוגמה  –

  • בעסקאות מקרקעין כמו מכירת דירה שבבעלותו של האדם הממנה או מתן מתנות, הלוואות או תרומות בסכום שעולה על 100,000 ₪ – יידרש אישורו של בית המשפט ומיופה הכוח לא יהיה רשאי לקבל החלטות בתחומים הללו ללא שיקול דעת שיפוטי.
  • האדם הממנה רשאי לנקוב בשמותיהם של "אנשים מיודעים" שתפקידם יהיה לקבל מידע או דיווחים ממיופה הכוח על ההחלטות שקיבל או פעולות שביצע. כמו-כן, האדם הממנה יכול לקבוע, אם הוא רוצה בכך, שהאפוטרופוס הכללי יפקח על מיופה הכוח.
  • רק עו"ד שהוסמך לכך בידי האפוטרופוס הכללי רשאי לערוך ייפוי כוח מתמשך.

הממנה רשאי לקבוע זאת כראות עיניו. אם יקבע שכן, הממנה יהיה רשאי להחליט מראש מה יהיה גובה השכר.

הממנה, מיופי הכוח ועורך הדין שעורך את ייפוי הכוח.

במשרדי האפוטרופוס הכללי במשרד המשפטים, באמצעות הפקדה מקוונת שתבוצע בידי עורך הדין שערך את המסמך.

בהחלט. כל עוד לא נפגע כושר השיפוט של הממנה וייפוי הכוח לא נכנס לתוקף, יכול הממנה לשנות את האמור בו ואפילו לבטל אותו לגמרי.

ייפוי כוח מתמשך מאפשר לאדם לקבוע איך יתנהלו ענייניו כאשר הוא לא יהיה מסוגל לנהל אותם בעצמו, כלומר, לשלוט בעתידו באמצעות תכנון עצמאי שלו מבעוד מועד. ייפוי הכוח המתמשך יבטיח שענייניו של אותו אדם, הרכושיים, האישיים והבריאותיים לא יתנהלו באופן שלא תואם את רצונותיו וכוונותיו.

כיוון שאיננו יודעים מתי אנחנו או קרובינו נאבד את כשירותנו לנהל את ענייננו בעצמנו, ועל-מנת לחסוך מחלוקות עתידיות בין קרובינו בנוגע לשאלה מי מהם ימונה כאפוטרופוס, או בנוגע לשאלה מהי הדרך הנכונה ביותר להתנהל בענייננו, מומלץ, כל עוד הדבר אפשרי, לערוך ייפוי כוח מתמשך שיבטיח הגשמת כוונותינו ורצוננו.

מה אני מציעה?

מובן שהעיסוק בהכנה למצב בו לא נהיה עוד כשירים לקבל החלטות מעורר בנו תחושות שאינן נעימות.

הגם שכך, עריכתו של ייפוי כוח מתמשך מקנה לנו שקט נפשי וביטחון כי מי שבחרנו בו הוא שיטפל בנו והוא שיקבל עבורנו החלטות וינהל את עניינינו במצב שבו לא נהיה כשירים לעשות זאת בעצמנו – וזאת, בהתאם להוראות ולהנחיות שהבאנו בפניו מראש, במסגרת המסמך.

כמו-כן, ייפוי הכוח המתמשך ימנע סכסוכים שעלולים להתעורר בקרב הקרובים לנו בנוגע לזהות המטפל והאופן שבו הוא יטפל בנו, והוא בהכרח יגן עלינו מפני ניצול כלכלי וטיפול לא ראוי. 

בניגוד לכפי שרבים סבורים, ייפוי הכוח המתמשך הוא אינו "טופס" פשוט. ייפוי הכוח המתמשך הוא מסמך משפטי אינדיווידואלי, רחב ומפורט שנכון שייערך באופן כזה שיתאים במדויק לעורכו הממנה – לנסיבות חייו, לצרכיו, לתפיסת עולמו ולרצונותיו.

 להתייעצות בנוגע לעריכת ייפוי כוחו מתמשך התקשרו לטל' 054-738-0120

תחומי משרד נוספים...

דילוג לתוכן