דף הבית » דיני ירושה » ייפוי כוח מתמשך » ייפוי כוח מתמשך "שותק" – מדוע קריטי לצרף מסמך הנחיות מקדימות?
חדשות האתר

עורך ראשי

ייפוי כוח מתמשך "שותק" – מדוע קריטי לצרף מסמך הנחיות מקדימות?

ייפוי כוח מתמשך נועד לאפשר לכל אדם מעל גיל 18 לקבוע מראש מי ייצג אותו ויקבל בשמו החלטות בענייניו האישיים, הרפואיים והרכושיים – אם וכאשר יגיע למצב שבו לא יוכל עוד לעשות זאת בעצמו במצב שבו הוא לא יהיה חלילה כשיר מבחינה קוגניטיבית.
זהו כלי משפטי רב-עוצמה, אך השפעתו בפועל תלויה לא בעצם עריכתו והפקדתו ובמינוי מיופה כוח מתאים, אלא גם – ואולי בעיקרבניסוח נכון של ההנחיות שנלוות לו.

מהו מסמך הנחיות מקדימות?

ההנחיות המקדימות הן הוראות שניתן לצרף לייפוי הכוח המתמשך, שבהן קובע האדם מראש כיצד הוא רוצה שינהגו בענייניו בעתיד – בעניינים רפואיים, רכושיים ואישיים. מסמך הנחיות מקדימות יכול להופיע כחלק מייפוי הכוח עצמו, או כנספח נפרד ומפורט, ובלבד שצורף במעמד החתימה והפקדת הטופס ושאושר בידי האפוטרופוס הכללי במשרד המשפטים כחלק מההליך.

ההנחיות המקדימות לא רק מנחות את מיופה הכוח כיצד לפעול, אלא משמשות גם ככלי תקשורת ברור מול גופים מוסדיים – כמו בנקים, קופות חולים, בתי חולים, חברות ביטוח, גופי ניהול פנסיוני, מוסדות סיעודיים ועוד.

מדוע חשוב לכלול הנחיות מקדימות?

לצערנו, במקרים רבים נערכים ייפויי כוח מתמשכים באופן שטחי או לקוני מדי. לעיתים, הם כוללים רק סעיפים טכניים: מינוי מיופה כוח, והסכמה כללית שניתנת למיופה הכוח לפעול בכל העניינים האישיים, הרפואיים והרכושיים – וללא כל הנחיה מהותית באשר לרצונותיו הספציפיות של האדם וללא הסמכות קונקרטיות לגופים המוסדיים.

ייפוי כוח כזה נחשב ל"ייפוי כוח מתמשך שותק" – כלומר, הוא אומנם קיים, אך ברגע האמת – כשצריך להפעילו – הוא אינו נותן מענה ברור.

במקרים כאלה, גופים מוסדיים או רפואיים מסרבים פעמים רבות להכיר בסמכותו של מיופה הכוח לפעול, בדיוק בשל היעדרן של הנחיות מפורשות של עורך ייפוי הכוח המתמשך בנדון. למשל:

  • בנק מסרב לאפשר משיכת כספים או פעולות בחשבון, בטענה שאין הוראה ברורה במסמך;
  • בן הזוג שנותר צלול לא מצליח לבצע פעולות שוטפות בחשבון הבנק המשותף כיוון שאין הנחיה מקדימה לאפשר בחשבון הבנק המשותף "פעולות בניגוד עניינים".
  • ילד בגיר שנתמך באופן קבוע בידי הורהו (למשל ילד בעל צרכים מיוחדים שההורה מעביר לו סכום כסף קבוע בכל חודש לתמיכה בו) לא יכול להמשיך לקבל עוד תמיכה כלכלית ללא הסמכה מפורשת בנוגע לכך בייפוי הכוח המתמשך, שכן ככל שלא ניתנה הנחיה מפורשת למתן "מתנות" לא ניתן יהיה לעשות שימוש בכספי עורך ייפוי הכוח המתמשך שלא לטובתו האישית.
  • משרד ממשלתי או קופת גמל מסרבים לשחרר כספים, מאחר שאין אזכור מפורש לכך בייפוי הכוח.
  • מוסד רפואי מסרב לקבל החלטות בשם האדם, משום שאין הסכמה מראש לפרוצדורות רפואיות או לאשפוז;


בפועל, ייפוי כוח מתמשך שותק או כזה שלא ניתנות בו הנחיות מקדימות מפורשות ומתאימות לדרישותיהם של הגופים המוסדיים יוצר סרבול בירוקרטי – ולעיתים אף פוגע קשות בטיפול הרפואי, בניהול הכספים, ברווחה של האדם שערך את ייפוי הכוח המתמשך מלכתחילה, ולעיתים גם ברווחתם של קרוביו.

מה ניתן ורצוי לכלול במסמך ההנחיות?

ככל שמסמך ההנחיות המקדימות יהיה ברור ומקיף וככל שיכלול הסמכות מדויקות שתפורטנה בהתאם לדרישות החוק – כך יקל על מיופה הכוח לבצע את תפקידו ויקל גם על המוסדות השונים להיענות לבקשות בשמו.

במסמך ההנחיות המקדימות ניתן לקבוע בין השאר:

בעניינים רכושיים: (בכל הנוגע לעניינים הרכושיים נדרשות ההסמכות המפורטות והמדויקות ביותר, שכן בלעדיהן יהיה למיופה הכוח קושי לפעולעל מנת לממש את רצונו של האדם שערך את ייפוי הכוח המתמשך)

  • הסמכה למכור נכסים (בכפוף לאושר בית המשפט), לשכור או להשכיר דירות.
  • מתן הסמכה למיופה הכוח לפעול בחשבונות הבנק ולבן הזוג להמשיך ולפעול בחשבון המשותף.
  • הסמכה לעשות שימוש בכספים המצויים בקרנות השתלמות, קופות גמל, ביטוחים ועוד.
  • ניהול כספים לטובת בני משפחה אחרים – כמו מתנות לקרובי משפחה לרבות תמיכה חודשית קבועה במי מבני המשפחה.


בעניינים אישיים
:

  • באילו מסגרות ירצה הממנה להתגורר (למשל: להעדיף בית אבות מסוים או להישאר בביתו ככל האפשר. מיופה הכוח יכול גם לציין שהוא סומך על מיפי כוחו ומותיר להם את ההחלטה).
  • החלטות לגבי נושאים דתיים, קהילתיים או אורח חיים.
  • הנחיות לגבי טיפול בבעלי חיים.


בעניינים רפואיים
:

  • הנחיות לגבי טיפולים רפואיים שגרתיים.
  • הסכמה או סירוב מראש לאשפוז פסיכיאטרי או טיפול תרופתי מסוים.
  • הנחיות רפואיות בנוגע לרצון בקבלת טיפולים רפואיים מסוימים או בהימנעות מהם.

כל אחת מההוראות האלה יכולה להיות קריטית. ללא הכללה מפורשת שלהן, הגורמים הרלוונטיים עלולים למנוע ממיופה הכוח לפעול – גם אם הייתה לכך כוונה ברורה מראש.

מדוע לא להסתפק בטופס הסטנדרטי?

הגם שרק עורך-דין שעבר הסמכה ייעודית לעריכת ייפוי כוח מתמשך רשאי לערוך אותו, ולהפקיד אותו באתר האפוטרופוס הכללי, אין מניעה רשמית מבחינת האפוטרופוס הכללי למלא ולהפקיד את הטופס המקוון של ייפוי הכוח המתמשך בלבד.

האפוטרופוס הכללי אינו נוהג לבחון בעת הפקדתו של ייפוי הכוח המתמשך האם צורף מסמך הנחיות מקדימות נפקד או שפורטו הנחיות מקדימות מפורטות במסגרת ייפוי הכוח המתמשך עצמו אם לאו. פעמים רבות, האדם שמבקש לערוך ייפוי כוח מתמשך אינו מודע לחשיבותן של ההנחיות המקדימות – ולשם כך נועד המאמר. ייפוי כוח מתמשך ללא הנחיות מקדימות מפורטות – אינו בעל ערך רב.

ייפוי כוח כזה אולי ייראה "כשר" על פניו – אך כאשר הוא יגיע לכדי למימוש, מיופה או מיופי הכוח עלולים יהיו להיתקל בסירוב הגופים המוסדיים עקב חוסר בהירות או העדר הוראות ספציפיות. ברגעים האלה, כאשר הממנה כבר אינו כשיר ואינו יכול להסביר את כוונתו או להוסיף הסמכות רלוונטיות – אין דרך לתקן את הטעויות שנעשו וכל שנותר הוא לבקש מבית המשפט למנות אפוטרופוס עבור האדם שטרח והקדים אמנם לערוך ייפוי כוח מתמשך אולם בפועל, ערכו היישומי לא היה רב.

לסיכום

ייפוי כוח מתמשך הוא כלי משפטי בעל פוטנציאל עצום לשמירה על כבודו, רצונו ורווחתו של אדם וקרוביו – אך רק כאשר הוא נערך באופן יסודי.
מסמך הנחיות מקדימות מהווה חלק בלתי נפרד מהמסמך כולו, ובלעדיו – הסיכון לכך שמדובר יהיה בייפוי כוח "שותק", חסר תוקף מעשי – הוא בהחלט גבוה מאוד.

אם אתם שוקלים לערוך ייפוי כוח מתמשך, מומלץ בחום להיעזר בעורך דין מוסמך שמכיר את התחום לעומק, שבקיא בכל העדכונים האחרונים בנושא, ושיודע לשאול את השאלות הנכונות. רק כך ניתן לוודא שהמסמך שייערך לא רק יעמוד בדרישות החוק הפורמליות שבנוגע להפקדתו הרשמית – אלא גם יענה על הצרכים שלכם ביום פקודה.

 

אולי יעניין אותך גם...

אולי יעניין אותך גם...

https://dinaerlich.co.il/wp-content/uploads/2025/06/המדריך-המשפטי-לביטול-ייפוי-כוח-מתמשך.png
המדריך המשפטי לביטול ייפוי כוח מתמשך

ייפוי כוח מתמשך הוא כלי משפטי חשוב שנועד לאפשר לכל אדם לקבוע מראש מי יטפל בענייניו האישיים, הרפואיים...

https://dinaerlich.co.il/wp-content/uploads/2025/06/ייפוי-כוח-מתמשך.png
ייפוי כוח מתמשך: הבחירה החכמה ליום שבו כבר לא תוכלו לבחור בעצמכם

רובנו מעדיפים להאמין שהשליטה על חיינו תישאר בידינו תמיד. המחשבה על יום שבו לא נוכל עוד לקבל החלטות עבור...

https://dinaerlich.co.il/wp-content/uploads/2025/06/אפוטרופסות-בישראל_-כל-מה-שחשוב-לדעת-על-הזכות-והחובה-לדאוג-לאדם-אחר.png
אפוטרופסות בישראל: כל מה שחשוב לדעת על הזכות והחובה לדאוג לאדם אחר

בשלב כלשהו בחיים, רבים מאיתנו עשויים להיתקל בצורך לדאוג לאדם אחר – בן משפחה או קרוב – שאינו מסוגל לקבל...

https://dinaerlich.co.il/wp-content/uploads/2025/05/נאמנויות-משפחתיות.png
נאמנויות משפחתיות

מהי נאמנות משפחתית, מתי כדאי להשתמש בה ואיך היא מצילה משפחות מסכסוכים? מדריך עם המלצה לעו"ד ד"ר דינה...

https://dinaerlich.co.il/wp-content/uploads/2022/05/מסמך-הבעת-רצון.png
מסמך הבעת רצון

הקדמה מסמך הבעת רצון הוא מסמך משפטי שבו אפוטרופוס נוכחי של אדם, כמו למשל – הורה לקטין או לבגיר...

תוכן עניינים

דילוג לתוכן