מסמך הבעת רצון הוא מסמך משפטי שבו אפוטרופוס נוכחי של אדם, כמו למשל – הורה לקטין או לבגיר בעל צרכים מיוחדים שתלוי בו, יכול להביע את רצונו, ולציין מי יהיה האפוטרופוס שימונה במקומו, אם הוא עצמו לא יוכל להמשיך ולשמש לו כאפוטרופוס, כתוצאה מתאונה או מחלה פתאומית למשל.
מסמך הבעת הרצון יכול לכלול גם הנחיות ספציפיות בנוגע לאופן שבו יפעל האפוטרופוס המחליף במגוון נושאים כמו מקום המגורים, החינוך, אורח חיים דתי או חילוני, חשיבות השמירה על קשרים משפחתיים מסוימים, השימוש בכספים וכיוצא באלה. מתן הנחיות קונקרטיות עשוי לסייע בשמירה על רצף באורח חייו של האדם שנדרש לאפוטרופוס.
האפוטרופוס החלופי ימונה בידי בית המשפט.
חשוב לדעת כי בית-המשפט אינו מחויב להתאים את קביעותיו לאמור במסמך הרצון. זאת, כיוון שהוא מחויב, בראש ובראשונה, למלא אחר האינטרס של "טובת הקטין" או הבגיר שנדרש לאפוטרופוס. אם בית-המשפט ישתכנע כי טובתו של מי שנדרש לאפוטרופוס אינה עולה בקנה אחד עם מינויו של האדם ששמו מופיע במסמך הבעת הרצון, הוא ימנה אדם אחר כאפוטרופוס.
עם זאת, בית-המשפט בהחלט מחויבים להתייחס לרצון האפוטרופוס המקורי, כפי שבא לידי ביטוי במסמך הבעת הרצון, ולתת לו עדיפות. אם בית-המשפט לא ימצא כי ישנה מניעה למינוי האדם ששמו מופיע במסמך הבעת הרצון כאפוטרופוס, הוא ימנה את אותו אדם.
באמצעות מסמך הבעת רצון ניתן למנוע סכסוכים שמתעוררים פעמים רבות בקרב בני משפחה בנוגע לזהות האפוטרופוס החלופי שימונה.
דוגמה ראשונה – שני הורים לקטין שהולכים לעולמם –
מקרים לדוגמה שמעוררים מחלוקות, ולעיתים קרבות של ממש, בין קרובים בנוגע לזהות מינוי האפוטרופוס החליפי, הם אלה אשר בהם הולכים הוריו של קטין לעולמם ושני הצדדים של משפחותיהם של הוריו רוצים ומבקשים להתמנות כאפוטרופוס עבורו. במקרים הללו, כאשר לא קיים מסמך הבעת רצון שערכו הוריו של הקטין מבעוד מועד, עלולים להתנהל קרבות משפטיים קשים בין הצדדים, ששניהם רוצים בטובת הקטין. במקרים הללו, בית המשפט יהיה זה שיכריע מי יהיה האפוטרופוס עבור הקטין.
דוגמה שניה – משפחות עם הורה יחידני –
במשפחות שבהן שני הורים, נכנס ההורה האחד בנעליו של ההורה האחר שחדל להיות מסוגל לשמש כאפוטרופוס, וממשיך לתפקד כאפוטרופוס יחיד. לעומת זאת, במשפחות שבהן יש הורה יחידני – הורה אלמן או הורה שהביא לעולם ילד באופן יחידני מלכתחילה, לא קיים אותו ה"גיבוי" שמצוי במשפחות שבהן שני הורים. לפיכך, כאשר הורה יחידני לא מסוגל להמשיך ולתפקד כאפוטרופוס, נוצר למעשה "ריק" ויש למנות אפוטרופוס אחר תחתיו. חשוב לדעת כי סבים או דודים לא ימונו בהכרח כאפוטרופוס לקטין. בית המשפט יקבע מי יהיה האפוטרופוס המחליף רק לאחר שיערוך דיון שבו יבחן את מכלול הנסיבות המשפחתיות ומסוגלותם של בני המשפחה לתפקד כאפוטרופוס, באופן שייטיב עם הקטין.
מסמך הבעת הרצון מתייחס לתקופת הזמן שבה האפוטרופוס הנוכחי יחדל להיות כשיר להמשיך ולשמש כאפוטרופוס בעודו בחיים.
התייחסות לזהות האפוטרופוס שימונה לאחר לכתו לעולמו של האפוטרופוס הנוכחי, תימצא בצוואה.
כן, ישנה חובה ליידע את האדם שעורך מסמך הבעת הרצון מבקש שימונה כאפוטרופוס תחתיו. האפוטרופוס החלופי צריך להסכים לכך, ולחתום על מסמך הבעת הרצון. חשוב לוודא כי האפוטרופוס החלופי רוצה ויכול למלא את תפקידו זה בעת הצורך.
בשל חשיבותו של מסמך הבעת הרצון קבע המחוקק כי ניתן יהיה לערוך ולהפקיד אותו רק באמצעות עורכי הדין שהוסמכו לכך בידי האפוטרופוס הכללי במשרד המשפטים.
להתייעצות בנוגע לעריכת מסמך הבעת רצון התקשרו לטל' 054-738-0120