תנאי מתלה ותנאי מפסיק בצוואה הם מנגנונים משפטיים חשובים אשר מאפשרים למוריש לעצב את אופן חלוקת העיזבון בהתאם לנסיבות מסוימות, כך שההוראות בצוואה יופעלו או יופסקו רק אם מתמלאים תנאים שהוגדרו בידי המוריש מראש.
במאמר זה נסביר בצורה פשוטה וברורה מה הם תנאי מתלה ותנאי מפסיק, כיצד הם פועלים, ומה חשוב לדעת כדי להימנע מטעויות ולוודא שהרצונות המוריש ימומשו.
מהו תנאי מתלה בצוואה?
תנאי מתלה או תנאי דוחה לפי הוראת סעיף 43 לחוק הירושה, הוא תנאי המופיע בצוואה, שקיומו הוא תנאי הכרחי להפעלת הוראה מסוימת שמופיעה בה. במילים פשוטות, הוראה בצוואה תיכנס לתוקף רק אם יתקיים אירוע מסוים שהוגדר מראש בצוואה עצמה.
לדוגמה: ניתן לקבוע שירושה מסוימת תועבר ליורש רק אם היורש יסיים תואר אקדמי, יגיע לגיל מסוים, או יינשא.
תנאים מתלים מאפשרים למוריש שליטה על חלוקת הרכוש, ומאפשרים להתאים את הצוואה למציאות המשתנה.
מהו תנאי מפסיק בצוואה?
גגרעקרררק
תנאי פסיק לפי הוראת סעיף 44 לחוק הירושה, הוא תנאי שמפסיק או מבטל הוראת הורשה שכבר נכנסה לתוקף, במקרה שהתרחש אירוע מסוים.
לדוגמה: אם ייקבע בצוואה שיורש יקבל את הירושה, אך אם היורש ירד מהארץ ויעתיק את מקום מגוריו הקבוע למדינה אחרת – הזכאות לירושה תבוטל ותעבור ליורש אחר, אז ירידת היורש מהארץ היא תנאי מפסיק.
במה מסייעים התנאי המתלה והתנאי המפסיק בצוואה?
- התאמה אישית: מאפשרים למוריש להתאים את חלוקת הרכוש לרצונותיו ולנסיבות עתידיות אשר תתרחשנה.
- שליטה מתמשכת: תנאי מתלה ומפסיק מאפשרים למוריש לא רק להעניק ירושה אלא גם להתנות ולהפסיק אותה בהתאם לנסיבות.
- מניעת מחלוקות: תנאי ברור ומדויק עשוי לצמצם סכסוכים בין היורשים.
- הבטחת מטרות: להבטיח שהירושה תינתן או תופסק רק אם יתקיימו התנאים שהוגדרו מראש.
מגבלות על תנאים מתלים ותנאי מפסיק
הגם שחופש הציווי הוא עיקרון על במערכת המשפט הישראלית המאפשרת גמישות מרבית בכל הנוגע לאפשרויות ההורשה המותרות לאדם, חשוב לדעת שלא כל תנאי מפסיק ותנאי מתלה יהיו תקפים. בהקשר זה חשוב לדעת כי:
- אסור שהתנאים יהיו בלתי חוקיים או נוגדים את ערכי הציבור, למשל תנאים האוסרים על נישואין לחלוטין או שמתנים בגירושין או תנאים שמחייבים ביצוע פעולה אסורה. כך למשל, לא ניתן לקבוע כי יורש יזכה לחלקו בירושה רק אם יתגרש או רק אם יעשה פעולה בלתי מוסרית או אסורה.
- תנאים בלתי אפשריים או לא מוגדרים היטב עלולים לגרום לביטול ההוראה בצוואה.
- תנאים שקשורים לעתיד בלתי ידוע לחלוטין צריכים להיות מנוסחים בזהירות.
- אם התנאי הקבוע בצוואה לא יכול להתקיים והמצווה לא התייחס לזהות היורשים במצב זה באופן מפורש, יזכו ברכוש שהעברתו הותנתה – היורשים לפי דין.
חיובי יורש
מלבד השימוש בתנאי המתלה והמפסיק, מוריש רשאי גם לקבוע מה יעשה יורש עם הרכוש שקיבל בירושה לפי הצוואה, כפי שקובע סעיף 45 לחוק הירושה. כך למשל, יכול המוריש לקבוע כי היורש ירש את הזכויות בדירה אולם יהיה חייב לספק לבן הזוג של המוריש זכות מגורים בדירה לכל ימי חייו או להעביר את הכספים שיתקבלו תמורת שכר הדירה למשך פרק זמן מסוים לאדם אחר.
כמו-כן, מוריש רשאי לקבוע כי היורש ירש את הנכס אולם לא יהיה רשאי למכור אותו למשך תקופת זמן מסוימת. חשוב לדעת כי הוראה הקובעת שיורש לא יהא רשאי למכור את הנכס לעולם – על פי רוב, תבוטל בשל עיקרון "שלטון היד המתה".
לסיכום – מדוע חשוב להתייעץ לפני עריכת צוואה אשר כולל תנאי מתלה, תנאי מפסיק או חיובי יורשים?
תנאי מתלה, תנאי מפסיק וחיובי יורשים מאפשרים שליטה מדויקת ככל הניתן ומימוש רצונות המוריש. עם זאת, ניסוח לא נכון של התנאים או החיובים הללו בצוואה, עלול להביא למחלוקות משפטיות משמעותיות ואף לביטול ההוראות עצמן. על מנת לוודא שהצוואה תקינה, ברורה ומובנת, מומלץ לפנות לעורך דין מומחה בדיני ירושה שילווה אתכם בתהליך ויוודא שרצונכם הוא שממומש ושכל התנאים מנוסחים באופן חוקי, תקף ומדויק.
מומלץ לפנות לעורכת הדין ד"ר דינה ארליך-חורש – עורכת-דין ומגשרת מוסמכת בענייני משפחה וירושה, בעלת תואר דוקטור במשפטים (Ph.D) ותואר ראשון בפסיכולוגיה (B.A). בזכות השילוב הייחודי של ידע משפטי מעמיק והבנה אנושית רגשית, ד"ר ארליך-חורש מעניקה ללקוחותיה ליווי אישי, מקצועי ורגיש – במיוחד במצבים שבהם עקרונות משפטיים פוגשים שאלות של מורכבות משפחתית ורגשית. |