ייפוי כוח מתמשך נועד להבטיח שברגע שאדם יאבד את כשירותו לנהל את ענייניו, יוכל מיופה כוח מטעמו להיכנס בנעליו, לקבל בשמו החלטות הנוגעות לרכושו, לבריאותו ולחייו האישיים ולנהל אותם עבורו – בדיוק לפי רצונו.
הגם שכך, ולמרות שזה ייעודו של ייפוי הכוח המתמשך וכוונתו של כל מי שעורך מסמך מסוג כזה, הרי שלא פעם, דווקא כשמגיע הרגע שבו נדרש מיופה הכוח להפעיל את ייפוי הכוח המתמשך, מתברר שהמסמך שהופקד אצל האפוטרופוס הכללי איננו מאפשר למיופיי הכוח לפעול כפי שציפו.
לצערנו הרב, מקרים כאלה הופכים לנפוצים יותר ויותר.
על-מנת להימנע מהם, חשוב להבין מבעוד מועד מתי עלולים להתעורר קשיים בהפעלה של המסמך ובפעולה לפי הוראותיו, מהן הטעויות הנפוצות שמובילות לכך, ואיך ניתן להתגונן מפניהן עוד בשלב התכנון.
באילו מקרים עלול מיופה הכוח להיתקל בקשיים בפעולה לפי ייפוי הכוח המתמשך?
- ייפוי כוח שלא הופעל כדין
הפעלת ייפוי כוח מתמשך מחייבת תהליך פורמלי שכולל פנייה לאפוטרופוס הכללי עם מסמכים מתאימים, בדרך-כלל בליווי חוות דעת רפואית עדכנית (תלוי בהוראות הממנה שניתנו מראש) ובצירוף הצהרת מיופה או מיופי הכוח. אם חסרים איזה מהמסמכים, או אם הפנייה נעשתה שלא בהתאם להנחיות, הפעלת המסמך תידחה. בדרך-כלל מדובר בתיקונים שניתן לבצע בקלות יחסית. - ייפוי כוח "שותק" – כלומר לא מספיק מפורט וברור
מדובר במקרה שכיח מאוד שתוצאותיו קשות: כאשר לא נכתבו בהנחיות המקדימות הוראות ברורות אשר מסמיכות את מיופה הכוח לבצע פעולות מסוימות, או כאשר ההסמכות נכתבו באופן אשר לא תואם את דרישות הגופים המעורבים (בנקים, חברות ניהול קופות הזכויות הסוציאליות בהן מחזיק הממנה, קופות חולים, משרדי ממשלה), הגופים הללו עלולים לסרב בסבירות גבוהה להכיר בסמכותו של מיופה הכוח לפעול בהתאם להוראות הממנה (עורך ייפוי הכוח המתמשך), ולדרוש פנייה לבית המשפט לצורך מימוש הפעולה.
לדוגמה – על מנת שניתן יהיה להיעזר בכספי הממנה שלא לטובתו האישית בלבד (כספי "מתנות או הלוואות", יש לכלול במסגרת ההנחיות המקדימות הרשאה מפורשת ומדויקת לכך, לפי החוק. כך למשל, אם לממנה ישנו ילד נתמך או בעל צרכים מיוחדים והממנה היה רוצה להמשיך ולתמוך בו בסכום כסף חודשי בגובה מסוים גם לאחר הפעלתו של ייפוי הכוח המתמשך – ללא שתירשם בייפוי הכוח המתמשך הוראה מפורשת מתאימה, המשך התמיכה, ככל הנראה, לא יאושר.
דוגמה נוספת לכך – היא הצורך בהסמכה מפורשת לפעולה "בניגוד עניינים" לבן הזוג הנותר בחשבון המשותף על מנת שיהא באפשרותו להמשיך ולפעול באופן רגיל ושוטף בחשבון הבנק המשותף מבלי שיסורב לעשות כן ומבלי שייתקל בקשיים.
קיימות דוגמאות רבות להיעדר הוראות מתאימות במסגרת ההנחיות המקדימות שמחייבות פניה מיוחדת לבית המשפט לצורך מילוין בפועל, וחשוב מאוד להיות ערים לכך שייפוי הכוח המתמשך אמור לכלול את כולן.
- ייפוי כוח שלא מתייחס לתחומים מהותיים
למשל, מסמך שכולל הסמכות רק בנוגע ל"עניינים בריאותיים ואישיים" ולא ל"עניינים רכושיים" או להיפך – עלול שלא להספיק לצורך טיפול כולל בממנה. - ייפוי כוח שממנה מספר מיופי כוח לפעול "במשותף" ולא "ביחד ולחוד" מבלי להבין לעומקן את משמעויות ההסמכה לפעולה "במשותף" – כאשר הממנה מסמיך מספר מיופי כוח לפעול בענייניו (מצב שכיח ורצוי כאשר לממנה מספר ילדים שעל כולם הוא סומך וכאשר היחסים ביניהם טובים) אולם הוא מסמיך אותם לפעול "במשותף", הדבר עלול להערים על מיופי הכוח קשיים מסוגים שונים.
כך למשל, אם מיופי הכוח הוסמכו לפעול בנוגע לענייניו הרכושיים של הממנה במשותף – הדבר יקשה על הבנקים לתת להם צ'קים וכרטיסי אשראי לשימוש בעבור הממנה, מהסיבה שסוג השימוש באמצעי התשלום כאמור אינו מאפשר לבנקים לפקח על כך שההחלטות לביצוע ההוצאות אכן התקבלו על ידי כל מיופי הכוח במשותף – בהתאם לאופן שהם הוסמכו לפעול לפיו על ידי הממנה בייפוי הכוח המתמשך.
ייפוי כוח מתמשך שנעשה ללא הנחיות מקדימות נפרדות
כאשר לא מצורף מסמך הנחיות נפרד וברור, אשר כולל את מכלול ההנחיות וההסמכות הנדרשות מטעם הממנה למיופי הכוח, חשוב לוודא שייפוי הכוח איננו "ייפוי כוח שותק" שיוביל לקושי בפעולה לפיו.
מהן ההשלכות של ייפוי כוח מתמשך שלא כולל את ההסמכות הנדרשות?
כאשר ייפוי כוח מתמשך לא כולל את ההסמכות הנדרשות, בדרך-כלל, משמעות הדבר תהיה שהממנה (האדם שערך אותו ושמינה את מיופה הכוח) יוותר למעשה ללא הגנה משפטית מספיקה לצורך הטיפול בענייניו. למרבה הצער, הדבר מתגלה בדרך-כלל רק כאשר מיופי הכוח מפעילים את ייפוי הכוח המתמשך, וכאשר הממנה כבר אינו כשיר מבחינה קוגניטיבית ולכן איננו יכול לתקנו ולערוך ייפוי כוח מתמשך חדש במקומו. במקרים כאלה, יידרשו מיופי הכוח לעיתים לפנות לבית המשפט לצורך מינוי אפוטרופוס – הליך ארוך ומסורבל שמלווה לעיתים גם במחלוקות משפחתיות.
לסיכום
ייפוי כוח מתמשך הוא כלי משפטי רב משמעות שנועד למטרה חשובה מאין כמותה – אבל רק כשהוא נערך כהלכה. כדי להבטיח שבשעת הצורך ניתן יהיה לפעול לפי הוראותיו, שהוא יזכה להכרה על-ידי הגופים השונים, ושיאפשר לבני המשפחה הממונים לפעול במהירות וביעילות – חשוב לערוך אותו באופן מקצועי, ולצרף לו מסמך הנחיות מקדימות ברור ומקיף.
משרדנו מלווה יחידים, זוגות ומשפחות בעריכת ייפוי כוח מתמשך ובניסוח מסמך הנחיות מקדימות מפורט ומדויק, מתוך הבנה עמוקה של המורכבויות האפשריות ושל הדרך להימנע מטעויות שעלולות להכביד על היקרים לכם בשעת משבר.
נשמח לייעץ לכם וללוות אתכם באופן אישי, מדויק ואחראי.
נעים להכיר…שמי דינה ארליך חורש, עורכת-דין המתמחה בתחום המשפחה והירושה, ומגשרת משפחתית מוסמכת. הסכמים משפטיים הנערכים בין בני המשפחה כמו הסכם ממון, ייפוי כוח מתמשך, צוואה הסכם הלוואה או מתנה ועוד, נועדו לעגן הוראות, הסכמות והבנות מבעוד מועד, בין אנשים שאמורים לסמוך זה על זה. זאת, מתוך הסתכלות מפוכחת על העתיד ועל התרחשויות לא רצויות שעלולות להתפתח בו, ומתוך הרצון להיות מוכנים אליהן, ואולי אף להקטין את הסיכוי להתרחשותן באמצעות ההסכם. הסכמים משפטיים אלה, גם כאשר הם נעשים בהסכמה, מעוררים לרוב תחושות לא נוחות. לכן, דווקא בתחום זה, חשובה המודעות והבחירה בעורך-דין, שמלבד מקצועיותו, ניחן ביכולות גישור, הבנה והכלת המורכבות הרגשית. אני מאמינה שארגז הכלים העשיר שבו אני מחזיקה: עבודה רבת שנים מול לקוחות פרטיים בתחום המשפחה והירושה; עבודה משפטית ייחודית מול גורמי ביטחון וממשל בכירים, בארץ ובעולם, והשכלה משפטית רחבה בשילוב עם ידע פסיכולוגי – יביא אתכם לפתרון הנכון ביותר עבורכם. |