במציאות הישראלית, מתן כספים בשווי רב או מתנות יקרות ערך מהורים לילדיהם הבגירים על-מנת לסייע להם, הוא עניין שבשגרה.
מתנות שוות ערך שניתנות מהורים לילדיהם, נשענות לרוב על רצונם הטוב של ההורים ועל דאגתם לרווחת ילדיהם.
כאשר היחסים בין ההורים ובין ילדיהם ובן זוגם תקינים, וכאשר חייהם מתנהלים על מי מנוחות לא מתעוררת בדרך-כלל כל בעיה.
מתי המצב הופך בדרך-כלל בעייתי? כאשר הילד מתגרש או נפרד מבן הזוג. כאשר הילד ובן הזוג נפרדים מתעוררות פעמים רבות מחלוקות בין ההורים ובין בן הזוג בנוגע למהות הכספים שנתנו ההורים.
בעוד שההורים נוטים לטעון שהכספים ניתנו לילד ולבן זוגו כהלוואה ושלפיכך הם זכאים להשבתם חזרה, בן הזוג טוען בדרך-כלל מנגד, שאין להורים (החמים) כל זכות לדרוש כעת את השבתם של אותם הכספים, כיוון שהם ניתנו במתנה, או לחילופין, כהלוואה שניתנה לבנם בלבד מבלי שהוא, בן הזוג, היה ער לכך שמדובר בהלוואה ושלכן, הוא אינו חייב בהשבתה.
כאשר הכספים שנתנו ההורים לילדים נחסכו בידיהם בעמל רב משך שנים, כאשר אין להם סכום כסף משמעותי נוסף לתת לילדיהם, וכאשר הילד נמצא בדיוק באותו הזמן בעיצומו של שינוי גדול בחייו שמאופיין על-פי רוב בירידה ביכולת הכלכלית שלו וזקוק לבסיס כלכלי איתן, הופכת המחלוקת לעימות של ממש כאשר כל אחד מהצדדים מנסה להיאבק על הכספים שניתנו בידי ההורים.
פעמים רבות העימותים הללו מוכרעים בבית-המשפט, שנדרש להכריע בנוגע למהות מתן הכספים בידי ההורים – האם הם ניתנו במתנה או כהלוואה שיש להשיבה?
מה בין כספים שניתנו במתנה לכספים שניתנו בהלוואה?
מתנה – היא הקניית נכס ללא כל ציפייה לתמורה. כל עוד לא הוסכם מראש שהמתנה תוחזר בהתקיים תנאי כלשהו – כמו למשל – גירושין או פרידה של הילד מקבל המתנה ובן הזוג, לא יהיה צורך להשיבה לנותן חזרה.
הלוואה – היא מתן כספים תוך ציפייה לקבלתם חזרה. על-פי רוב יוסכמו במועד מתן ההלוואה התנאים לקבלתה ולהשבתה.
מה בין כספים שנתנו ההורים באופן עיתי ושוטף ובין סכום כסף משמעותי שנתנו באופן חד פעמי?
נהוג להבחין בין כספים שההורים נותנים לילדיהם באופן עיתי, כמו למשל סיוע בתשלום לגן של הנכד או לחופשות, ובין כספים שנותנים הורים לילדיהם באופן חד פעמי לצורך רכישת נכסים יקרים כמו דירה, רכב, או אפילו לכיסוי הלוואה.
בעוד שבנוגע למתן הכספים השוטפים יהיה להורים קשה מאוד להוכיח שדובר היה בהלוואה שיש להשיבה, בנוגע לסכומי כסף משמעותיים, שהוענקו באופן חד פעמי, נשמעת פעמים רבות הטענה לפיה ההורים העניקו לילדיהם את הכספים כהלוואה, וכי הם מצפים להשבתה.
כיצד ניתן יהיה לקבוע אם מדובר בכספי מתנה או הלוואה?
בעוד שהחזקה בנוגע להעברת כספים שמתבצעת בין אנשים זרים היא שהכספים ניתנו כהלוואה, כאשר מדובר ביחסי משפחה קרובים, קיימת חזקה (הניתנת לסתירה), שהעברת כספים ללא תמורה נעשית מתוך כוונה לתת מתנה.
נטל ההוכחה לכך שהכספים הועברו מתוך כוונה להעניק הלוואה ולא כמתנה – מוטל על מי שטוען כך, כלומר – על ההורים יהיה להוכיח שהכספים ניתנו בידיהם כהלוואה.
דרך המלך להשבתם של הכספים חזרה במקרה של פרידה היא עריכתו של הסכם כתוב מראש שמסדיר את מהות מתן הכספים ואת התנאים להשבה.
עם זאת, גם כאשר לא נערך הסכם כתוב מראש, ההורים יכולים יהיו לנסות ולהוכיח שנתנו את הכספים כהלוואה ולא כמתנה באמצעות ראיות משמעותיות אחרות כמו: עדות של עדים מהימנים ששמעו כי כוונת ההורים היתה לתת הלוואה, ראיות מוקלטות כשירות, ותשובות שיכולות להעיד על כך לשאלות כמו – האם ההורים נהגו לתת מתנות בסדרי גודל כאלה לילדיהם, מאילו מקורות נתנו ההורים את הכספים לילדיהם ומהם המקורות שעומדים לרשותם, מה היה טיב היחסים בין ההורים לבני הזוג, הזמן שחלף מאז מתן הכספים ועוד.
מהי דרך המלך להבטחת השבתם של הכספים חזרה להורים במקרה של פרידה?
הדרך המקובלת והנכונה ביותר להבטיח השבתם של הכספים להורים היא להגדיר זאת במסגרת הסכם בכתב.
ישנם מספר סוגי הסכמים כתובים שניתן לעגן באמצעותם את הצורך בהשבת הכספים:
דרך אחת – היא הסכם ממון או הסכם לחיים משותפים שייערך בין בני הזוג ויתייחס למתן הכספים ככאלה שההורים מצפים להשבתם במועד מאוחר או בהתקיים תנאים שייקבעו מראש בהסכם (להרחבה ראה "הסכם ממון" ו"הסכם לחיים משותפים").
דרך שניה – היא הסכם הלוואה כתוב שייערך בין ההורים נותני המתנה ובין הילד ובן זוגו. בהסכם ההלוואה יצוינו, בין היתר, סכום ההלוואה, ומתי, באיזה אופן ובאילו תנאים תתבצע השבתה.
חשוב שבן הזוג יהיה צד להסכם כאמור, על-מנת להעיד על מודעותו לקבלת הכספים ועל ידיעתו בנוגע לאופי הענקת הכספים, וכדי למנוע ממנו לטעון בהמשך כי הסכם ההלוואה בין ההורים לילדם לא היה מוכר לו, ושלכן הוא אינו מחויב בו.
דרך שלישית – היא הסכם מתנה שתחדל להתקיים בהתקיים תנאי מסוים – כמו למשל גירושין או פרידה.
ישנן דרכים נוספות שניתן לעשות בהן שימוש על-מנת לחזק את התמיכה בעמדה שההורים לא מתכוונים להעניק את הכספים במתנה לילדיהם ולבן הזוג ללא כל הגבלה. כך למשל, אם מדובר בכספים שנתנו ההורים לילדיהם עבור רכישת דירה, הם יכולים להתנות את מתן הכספים ברישום הערת אזהרה בטאבו לטובת ההורים או אפילו לרשום, בהתקיים תנאים מסוימים, משכנתא לטובתם.

הסכם הלוואה בין קרובים
הסכם הלוואה בין קרובים הוא כלי משפטי חיוני במציאות הישראלית, שבה העברת כספים בין בני משפחה היא תופעה נפוצה. בעוד שמתן כספים או מתנות יקרות ערך מהורים לילדיהם הבגירים הוא עניין שבשגרה, חשוב להבין שהסכם הלוואה רלוונטי לכל סוגי הקשרים המשפחתיים – בין חמים לחתנים וכלות, בין אחים, ואפילו בין דודים ואחיינים או בין בני דודים. הסיבה לכך היא שכאשר מדובר ביחסי משפחה קרובים, קיימת חזקה (הניתנת לסתירה) שהעברת כספים ללא תמורה נעשית מתוך כוונה לתת מתנה. זאת בניגוד להעברת כספים "רגילה" בין זרים, שאז החזקה היא שהכספים ניתנו כהלוואה. הסכם הלוואה בין קרובים מסייע להבהיר את כוונות הצדדים ולמנוע אי-הבנות עתידיות. חשיבותו של ההסכם מתעצמת במקרים של שינויים במערכות היחסים, כמו גירושין או סכסוכים משפחתיים. ללא הסכם ברור, עלולות להתעורר מחלוקות לגבי מהות הכספים שהועברו – האם ניתנו כמתנה או כהלוואה, מי אחראי להחזרתם, באילו מצבים ובאילו תנאים.
יתרונות הסכם הלוואה בין קרובים והנושאים המרכזיים בו
הסכם הלוואה בין קרובים מציע מספר יתרונות משמעותיים. ראשית, הוא מספק בהירות משפטית לגבי מהות העברת הכספים, מה שמפחית את הסיכון לאי הבנות ולסכסוכים עתידיים במשפחה. שנית, הוא מגן על האינטרסים הכלכליים של שני הצדדים – הן של נותן ההלוואה והן של מקבלה. שלישית, הסכם כזה יכול לסייע בשמירה על יחסים תקינים במשפחה, גם במקרים לא צפויים כמו קשיים כלכליים או שינויים במערכות היחסים. הסכם הלוואה בין קרובים, מלבד הגדרתו את מתן הכסף כהלוואה ולא כמתנה, יכול להתייחס למגוון נושאים חשובים, כגון: סכום ההלוואה ומטרתה, תנאי ההחזר כולל לוח זמנים ושיעור ריבית (אם יש), תנאים להעמדת ההלוואה, לפירעון מיידי, והתייחסות למקרים של אי-תשלום. חשוב במיוחד לכלול בהסכם התייחסות למקרים של שינויים במצב המשפחתי, כמו גירושין או פרידה, ולקבוע מראש כיצד תטופל ההלוואה במקרים אלה. כמו כן, ניתן לכלול בהסכם הוראות לגבי אופן הטיפול בהלוואה במקרה של פטירת אחד הצדדים.
החשיבות של עריכת הסכם הלוואה בין קרובים עם עורך דין מומחה
עריכת הסכם הלוואה בין קרובים היא משימה מורכבת הדורשת ידע משפטי מעמיק וניסיון בתחום דיני המשפחה והחוזים. לכן, ישנה חשיבות עליונה לעריכת ההסכם בליווי עורך דין המתמחה בתחום. עורך דין מומחה יכול לסייע במספר היבטים קריטיים: ראשית, הוא יכול לוודא שההסכם מנוסח באופן ברור ונכון וכי הוא סביר מבחינה משפטית, כך שיעמוד במבחן משפטי אם זה יידרש. שנית, עורך הדין יכול לייעץ לגבי ההשלכות המשפטיות והמיסוייות של ההסכם, ולהציע פתרונות מותאמים למצב הספציפי של המשפחה. שלישית, מומחיותו של עורך הדין יכולה לסייע בזיהוי נקודות פוטנציאליות למחלוקת עתידית ולהציע דרכים להתמודד איתן מראש. יתרה מזאת, עורך דין מנוסה יכול לסייע בניסוח ההסכם באופן שישמור על היחסים הטובים במשפחה, תוך הגנה על האינטרסים של כל הצדדים. במשרד עו"ד ד"ר דינה ארליך חורש, אנו מתמחים בעריכת הסכמי הלוואה בין קרובים, תוך הבנה עמוקה של המורכבויות המשפחתיות והכלכליות הכרוכות בכך. אנו מאמינים כי הסכם מנוסח היטב הוא השקעה חשובה בשמירה על היחסים המשפחתיים ועל הנכסים הכלכליים לטווח הארוך.
לסיכום
כאשר אתם מעוניינים לסייע לילדכם בסכום כסף משמעותי מתוך דאגתכם לרווחתו, וגם כאשר היחסים עם בן זוגו טובים, אבל רצונכם הוא שהכספים ישמשו אותו בשיתוף עם בן זוגו, רק כל עוד הם חיים יחדיו – כדאי יהיה לערוך הסכם בכתב אשר יעגן מראש את הצורך בהשבתם של הכספים, בייחוד במקרה של פרידה.
שופטי בתי המשפט חוזרים ומדגישים בפסקי הדין כי השאלה האם כספים שניתנו מהורים לילדיהם מהווים מתנה או הלוואה היא שאלה עובדתית שהתשובה לה תלויה בנסיבותיו הייחודיות של כל מקרה. ניתן ללמוד מכך, שללא הסכם כתוב שנערך מראש, יהיה קשה לחזות בוודאות מה תהיינה תוצאותיו של כל מקרה.
לכן, גם אם העיסוק בעריכתו של הסכם ביניכם ובין הילד ובן זוגו ייצור אי נעימות או אפילו מבוכה, חשוב יהיה להתגבר עליהן, שכן רק באמצעותו ניתן יהיה להימנע מעימותים קשים בהרבה, מהפסד כספים בסכומים משמעותיים וממפח נפש שעלולים יהיו להיגרם במצב בו לא תיערכו לכך ותבהירו את כוונתכם מראש ובאופן מפורש.
להתייעצות בנוגע להסכם הלוואה או מתנה במשפחה התקשרו לטל': 054-738-0120