מהו הסכם חלוקת עיזבון?
הסכם חלוקת עיזבון או "הסכם בין יורשים" הוא הסכם המעגן הסכמות הדדיות שהתקבלו בין היורשים לגבי חלוקת נכסי עיזבון המוריש ביניהם. ההסכם מאפשר לסטות מהוראות הצוואה או מהחלוקה הקבועה לפי חוק הירושה – כל עוד כל היורשים מסכימים לכך. ככל שישנה הסכמה בין כל היורשים בנוגע להסכם חלוקת העיזבון, לא נדרשת מעורבותו של בית המשפט כלל.
ההסכם נחשב לכלי משפטי גמיש וחשוב, שבכוחו לאזן בין חלוקה פורמלית לבין שיקולים רגשיים, משפחתיים או כלכליים – ולעיתים אף לשמר שלום בית בין היורשים.
מתי הסכם חלוקת עיזבון הוא פתרון מיטבי?
הסכם חלוקת עיזבון מתאים במיוחד כאשר:
- קיימים נכסים רבים בעיזבון שלא ניתן היה להעריך את שווים בעת עריכת הצוואה, ולכן בזמן הרלוונטי, לא היה למוריש מידע שנדרש לו על-מנת לדעת כיצד נכון לחלק אותם באופן שוויוני בין יורשיו.
- כאשר חלוקה שונה מזו שקובעת הצוואה או חוק הירושה תחסוך חבות במס ליורשים – מיסוי מקרקעין בעיקר.
- אחד היורשים זקוק לנכס מסוים (כגון דירת מגורים) בעוד אחרים מסתפקים בשווי כספי.
- כאשר ישנו צורך בהתאמה למצבים מיוחדים – כגון מגבלות רפואיות, אי כשירות, או קושי כלכלי.
במקרים כאלה, הסכמה משותפת בין היורשים מאפשרת חלוקה אשר מיטיבה עם כל הצדדים.
מהן מגבלותיו העיקריות של הסכם חלוקת עיזבון?
- לא ניתן לערוך אותו לאחר שחלוקת העיזבון בין היורשים התבצעה כבר – ככלל, לא ניתן "להחזיר את הזמן לאחור" ולבצע חלוקה שונה מזו שכבר בוצעה בפועל לפי צוואה או לפי חוק הירושה.
- לא ניתן להוסיף בהסכם חלוקת העיזבון "יורשים" – כלומר, לא ניתן להוסיף להסכם אדם שלא הוזכר בצוואה או שלא זכאי לרשת לפי הדין.
- ההסכם אינו יכול לפגוע בזכויות צדדים שלישיים כגון נושים שהחוב כלפיהם נוצר לפני ההורשה עצמה, או קטינים או חסויים – ללא הסכמה או אישור הערכאה המוסמכת.
חשוב לדעת שחלוקת העיזבון יכולה להתבצע רק לאחר סילוקם של כל חובות העיזבון.
האם נדרש אישור בית המשפט להסכם חלוקת עיזבון?
כאשר ישנה הסכמה של כל הצדדים הנוגעים בדבר, אין כל חובה לאשר את הסכם חלוקת העיזבון בידי בית המשפט ודי בחתימתם של היורשים על גביו על-מנת שהוא יהיה תקף. עם חתימת היורשים על גביו, ניתן לצרף את ההסכם החתום לצו ירושה או צו קיום צוואה שהתקבל וניתן לפעול לפי הוראותיו מול כל הגורמים הרשמיים כמו לשכת רישום המקרקעין, בנקים וכיו"ב.
דוגמה להסכם חלוקה בין יורשים
נניח שעיזבון המנוח כולל דירה, חשבון בנק ותיק השקעות. הצוואה קובעת שכל נכסי העיזבון יחולקו בין שלושת הילדים בחלקים שווים ביניהם. לפי הצוואה, כל אחד מהיורשים אמור לזכות בשליש מכל אחד מהנכסים. הגם שכך, שלושת היורשים מעוניינים בחלוקה הבאה: יורש אחד מקבל את הדירה ושני יורשים אחרים מחלקים את הנכסים הפיננסיים. אם ישנו די כסף בעיזבון על מנת שהחלוקה תיוותר שווה, הדברים יעוגנו בהסכם חלוקת עיזבון בין היורשים – ולא תהא כל חבות במס.
לעומת זאת, אם שלושת הילדים יירשו את הזכויות בדירה בחלקים שווים ביניהם כפי שקובעת הצוואה – רכישת החלק של האחים האחרים על ידי האח שרוצה את הבעלות בדירה כולה לאחר חלוקת העיזבון הראשונה, תחשב כעסקת מכר ותהיה מחויבת במס.
הסכם חלוקת עיזבון וחלוקה ראשונה
על מנת שהסכם חלוקת עיזבון יהא פטור ממס (שבח ורכישה) ההסכמות המעוגנות בו בנוגע לחלוקת העיזבון חייבות כאמור לשקף חלוקה ראשונה. כלומר – לא ניתן יהיה להחזיר את הגלגל לאחור לאחר שחלוקה ראשונה של נכסי העיזבון כבר בוצעה בין היורשים. מדובר בדרישה מהותית של רשות המיסים שמטרתה למנוע תכנוני מס במסווה של הסכמות בין יורשים.
יחד עם זאת, הוצאת צו ירושה או צו קיום צוואה כשלעצמם לא יחשבו כחלוקה ראשונה. כמו-כן, לא כל שימוש בנכסי העיזבון ייחשב לחלוקה ראשונה. לפיכך, מומלץ מאוד להיוועץ בעורך דין מתחום הירושה ובייחוד מומלץ שלא "לגעת" בנכסי העיזבון בטרם התקבלה ההחלטה הסופית על אופן חלוקתם הרצוי בין היורשים.
הסכם חלוקת עיזבון שמתבסס על תשלום כספי שמגיע מחוץ לעיזבון – תשלום איזון
כמו כן חשוב לדעת שהטבות המס יחולו רק לגבי נכסים שמצויים בתוך העיזבון. במקרה שבו ישולמו סכומי כסף שמגיעים מחוץ לעיזבון – ביחס לחלק הנכס שנרכש באמצעותם לא תחול הטבת המס ולגביו יחולו תשלומי מס שבח ומס רכישה.
לדוגמה – בעיזבון המנוח ישנה דירה אחת בשווי 3,000,000 וסכום כספי בסך 2,000,000 ₪. שני אחים הם יורשי המנוח. אחד האחים מעוניין בדירה כולה והאחר בכספים. הדירה וסך הכספים אינם זהים בשווים. לפיכך, על האח המבקש לקבל את הדירה כולה יהיה, בנוסף על ויתור על הכספים המצויים בעיזבון, לשלם לאחיו תשלום נוסף מכספיו הפרטיים. הכספים שמגיעים מכיסו של האח (מחוץ לעיזבון) לאח האחר מכונים "תשלום איזון" או "כספי איזון". על העברת חלק הדירה שנרכש מהכספי תשלום האיזון לא יחול פטור ממס אשר ניתן בגין הורשה.
סיכום
הסכם חלוקת עיזבון הוא מנגנון משפטי חשוב, שמאפשר ליורשים לתאם חלוקה מותאמת והוגנת של נכסי העיזבון. הוא מקנה גמישות, מונע סכסוכים, חוסך עלויות משפטיות – ומאפשר שמירה על קשר משפחתי טוב. עם זאת, להסכם כזה יש תנאים מגבילים, והוא דורש זהירות, הסכמה מלאה ויישום נכון של הוראות החוק.
לכן, מומלץ לפנות לעורך דין מומחה בדיני ירושה שידאג לערוך הסכם ברור ותקף, ולהסביר באופן מדויק את כל משמעויותיו.
מצויים בפני החלטה כיצד לחלק את העיזבון? מוזמנים לפנות להתייעצות עם משרדנו על-מנת לברר את כלל המשמעויות.
מחפשים לנסח הסכם חלוקת עיזבון נכון, חוקי ומיטבי עבור כל הצדדים? צרו קשר עם ד"ר דינה ארליך-חורש, עורכת-דין ומגשרת מוסמכת בדיני משפחה וירושה – לייעוץ אישי, מקצועי ורגיש. בואו לוודא שהירושה תתחלק לא רק לפי סעיפים – אלא גם מתוך הסכמה שלמה. |