פרידה וגירושין הם משבר ממשי בחייו של אדם. הליך הגירושין הוא הליך מטלטל ועוצמתי מבחינה רגשית.
בני הזוג מגיעים להליך הגישור על-פי רוב, כאשר הם חשים תחושות של כישלון, בדידות, חרדה, עלבון, וחוסר אמון, כאב על אובדן הקשר, וחוסר וודאות בנוגע לאופן שבו יתנהלו חייהם מכאן ואליך, ובנוגע לאופן שבו יתמודדו הילדים עם תהליך הפרידה ובתקופה שאחריה.
במצב רגשי טעון כל-כך, יהיו שייטו "להילחם" בבן הזוג, ולגרום לו "לשלם" על הכאב שגרם להם באמצעות גרירתו להתדיינויות ממושכות וכואבות בבית-המשפט.
אם קיבלתם החלטה להתגרש וגם כאשר התחושות קשות ומציפות, חשוב לזכור כי ברוב רובם של המקרים דרך המלחמה לא תהיה הדרך שכדאי יהיה לבחור בה. לדרך המלחמה ישנו תמיד מחיר כבד, מחיר כלכלי ומחיר רגשי שמשלמים בני הזוג עצמם וגם הילדים. לעיתים, המחיר שישלמו בני הזוג והילדים ימשיך לתת אותותיו משך שנים.
הליך גישור הוא דרך חלופית לדרך המלחמה. הליך הגישור הוא הליך רגוע יותר שקל הרבה יותר להכיל מבחינה רגשית. מטרתו של המגשר לגירושין, בראש ובראשונה, תהיה להביא להרגעת הרוחות וליצור קרקע בטוחה ומכילה עבור בני הזוג.
המגשר יאפשר לכל אחד מהצדדים להשמיע ולהביע את עמדותיו, את חששותיו ואת צרכיו, במסגרת פגישות אישיות ופגישות משותפות, והוא ישוחח עם הצדדים על הקונפליקטים ועל הפערים שקיימים ביניהם, גם אם הם מאוד משמעותיים, מבלי לנקוט עמדה או לנטות לטובתו של אף לא אחד מהצדדים.
הקצב שבו יתנהל הליך הגישור צריך יהיה להיות מותאם למצב הרגשי שבו מצויים בני הזוג, הוא יכול להיות מהיר או איטי, והכל בהתאם לצורך.
בסופו של הליך גישור מוצלח יצליחו הצדדים להגיע להסכמות כנות, מבלי לחוש שהם נוטלים על עצמם ויתורים קשים מנשוא, בכל הנוגע להמשך חייהם בנפרד.
במסגרתו של הליך הגישור יימצאו פתרונות לכל הנושאים הרלוונטיים לשינוי הגדול שמתרחש כעת בחיי בני הזוג, ובין היתר, לנושאים הרכושיים, ולנושאים הקשורים לילדים – הסדרי הורות, מזונות, חינוך, בריאות ועוד.
כל הפתרונות יעוגנו בהסכם משפטי שינסח המגשר. לפיכך, ישנו יתרון משמעותי לבחירה במגשר מוסמך שהוא עו"ד שמתמצא בדיני המשפחה. בסופו של התהליך, יאושר ההסכם הסופי בידי בית-המשפט, ויינתן לו תוקף מחייב.
התוצר שמבקשים בני הזוג בהליך הגישור לגירושין להשיג הוא הסכם גירושין אשר יחליף את הצורך בהתדיינויות כואבות וממושכות בבית-המשפט.
הסכם גירושין הוא הסכם משפטי מורכב שמתייחס כמעט לכל מרכיבי החיים של בני הזוג וילדיהם. לדברים שייקבעו בו תהיינה משמעויות והשלכות כלכליות ורגשיות ארוכות טווח על בני הזוג והילדים.
לפיכך, רצוי מאוד שהמגשר יהיה עו"ד שמתמצא בדיני משפחה. עוה"ד ידע בדיוק רב מהם הנושאים שחשוב שיועלו לדיון בהליך הגישור. הוא ידע מהו המצב המשפטי ביחס לזכויותיו ולחובותיו של כל צד. לידע המשפטי שעומד לרשותו של עוה"ד המתמצא בדיני המשפחה, ישנה חשיבות מרבית בהליך שמטרתו להביא את בני הזוג להסכמות סבירות ומקובלות שלא יקפחו אף לא אחד מהצדדים.
בסופו של הליך הגישור יסכם עוה"ד את ההסכמות אליהן הגיעו בני הזוג ויעלה אותן על הכתב בטיוטת הסכם הגירושין. לאחר שבני הזוג יאשרו את הטיוטה, יגיש עוה"ד את הסכם הגירושין הסופי לאישורו של בית-המשפט. בית-המשפט יאשר את ההסכם וייתן לו תוקף מחייב לאחר שיוודא שהצדדים מבינים את שאמור בו ושהסכימו לאמור בו מרצון, וכי הדברים שהוסכמו במסגרתו עולים בקנה אחד עם טובת הילדים.
חשוב לשים לב לכך שגישור באמצעות מגשר שאינו עו"ד שמתמצא בתחום דיני המשפחה, עלול להסתיים בהסכם שלא יאושר בידי בית-המשפט, או שחלילה יחסרו בו נושאים חשובים שאמורים היו לקבל מענה ו"שיצוצו" בהמשך החיים, מה שיאלץ את בני הזוג לפנות לאחר שנים לבית המשפט על מנת שיכריע בהם.
להליך הגישור ולהסכם גירושין ישנם יתרונות רבים ומשמעותיים על-פני הליך גירושין שמתנהל בבית-המשפט, להלן חלק מהם:
- הליך רגוע שניתן להכיל מבחינה רגשית – בהליך גירושין שמתנהל בביהמ"ש חווים הצדדים על פי רוב קשיים רגשיים ולעיתים מצוקה נפשית של ממש. למצוקות הנפשיות עלולות להיות השלכות על התפקוד היומיומי של הצדדים, לרבות על תפקודם ההורי. לעיתים, המצוקות הנפשיות מותירות אחיהן צלקות של ממש.
- צמצום החשיפה – בני זוג שבוחרים לנסות ולהגיע להסכמות באמצעות הליך גישור נמנעים מחובת ההתייצבות וממתן העדות פעם אחר פעם בביהמ"ש. הם גם נמנעים מחשיפת הסיפור האישי ביותר שלהם בפני גורמים חיצוניים. מתן עדות בבית המשפט, והאזנה להאשמות הצד שמנגד באולם בית המשפט עלולים לייצר לחץ וקושי רגשי משמעותי לבני הזוג, שמצויים בין כה וכה במצב רגשי לא פשוט מעצם ההחלטה להיפרד וחוסר הוודאות שנלווית אליה.
- בניגוד לכך, בהליך גישור הצדדים מעלים את טענותיהם בנוכחות המגשר שבו בחרו לנהל את הליך הגישור בלבד.
- הליך הגישור הוא דיסקרטי – בהתאם לתקנות הגישור, על המגשר חל איסור לגלות מידע שנמסר לו במהלך הגישור למי שאינו צד לגישור. כמו-כן, המידע שיאמר במסגרת הליך הגישור לא יוכל לשמש כנגד מי מהצדדים בהליכים משפטיים עתידיים שיתנהלו ביניהם, אם יהיו כאלה. הדבר מאפשר לבני הזוג לשוחח במסגרת הליך הגישור בפתיחות, ולהגיע להסכמות אמיתיות.
- שליטה בהליך ובתוצאותיו – ההליך הוא וולונטרי והצדדים מדברים בו ישירות זה עם זה, בסיוע ובתיווך של המגשר. הצדדים הם אלה שמקבלים את ההחלטות בנוגע להמשך היחסים ביניהם והדרך בה יטפלו בילדיהם בעתיד. הם ולא אנשים זרים – עורכי דין, שופטים, ופקידים חיצוניים, שמכירים את בני הזוג ואת הילדים היכרות שטחית, אם היכרות כזו קיימת בכלל.
- כמו-כן, חשוב לזכור שתוצאותיו של הליך שמתנהל בבית המשפט מטבען אינן צפויות. בניגוד אליהן, הליך גישור מקנה לצדדים, במידה רבה, שליטה בנוגע לאופן שבו יתנהל המשך חייהם.
- סופו של הליך הגישור, על פי רוב, בהסכמות – שהתקבלו בידי בני הזוג, באמצעות סיועו של המגשר הנייטרלי. זאת, בשונה מהכרעותיו של בית-המשפט שמתקבלות במסגרת פסק-דין אשר נכפות למעשה על הצדדים.
- זול יותר – העלות הכספית של התדיינות משפטית בבית-המשפט בעניין גירושין – ייצוג משפטי של הצדדים בידי עורכי-דינם בביהמ"ש, תשלום אגרות לביהמ"ש, תשלום למומחים – פסיכולוגים, יועצים חינוכיים ועוד – מגיעה על פי רוב לעשרות ולעיתים למאות אלפי שקלים לכל צד. עלותו של הליך גישור לגירושין נמוכה לאין שיעור.
- נמשך על פני זמן קצר יותר – הליך גירושין שמתנהל בביהמ"ש נמשך לכל הפחות, מספר חודשים והוא יכול להימשך גם מספר שנים. בהליך הגישור, הגם שישנה התאמה של קצב ההליך למצב הרגשי שבו מצויים הצדדים, הוא בכל מקרה, יהיה קצר בהרבה מהליך משפטי שיתנהל בבית-המשפט.
- שיפור התקשורת הנוכחית והעתידית בין בני הזוג – בהליך הגישור, שמתנהל כאמור באווירה אמפתית ופתוחה, מתאפשר לצדדים לזהות דפוסים שפוגעים באפשרותם לתקשר זה עם זה באופן תקין ומועיל.
- כאשר לבני הזוג ישנם ילדים משותפים, יש לשיפור התקשורת ביניהם חשיבות גדולה, שכן למרות הפרידה, הם יאלצו להישאר בקשר זה עם זה משך שנים רבות, וכדאי מאוד יהיה שהם יהיו מסוגלים לתקשר זה עם זה באופן בריא למרות המשקעים, לטובת הילדים המשותפים.
ובנימה אישית
מחקרים מעידים על כך שכ-90 אחוזים מהגירושים מסתיימים בהסכמים. בבסיס הנתון הזה עומדים, ככל הנראה, יתרונותיו המשמעותיים של הליך הגישור שתוארו מעלה. מניסיוני בליווי בני זוג בהליכי גירושין בבתי המשפט, ובהיותי עדה לקשיים רגשיים קשים מנשוא שחוו בהליך הצדדים וילדיהם, ולמשקעים שהותיר בהם ההליך משך שנים רבות, אני ממליצה לכל זוג שקיבל החלטה להתגרש – נסו את דרך ההסכמה, היא בהכרח תהיה קצרה, זולה ויעילה יותר, וחשוב מכל – היא תותיר פחות משקעים וצלקות בליבכם ובלב ילדיכם בהמשך חייכם, והיא תאפשר לכם להתמודד עם השינוי הגדול שחל בחייכם עם הפרידה, ולהמשיך בחייכם מנקודת פתיחה טובה ויציבה יותר.