מה קורה כאשר אדם נפטר ומשאיר אחריו חובות?
האם יורשיו של אדם שנפטר והותיר אחריו חובות חייבים בתשלום כל חובותיו?
לעיתים קרובות, אדם נפטר כאשר הוא מותיר אחריו חובות – לבנקים, לחברות, לרשויות, לאנשים שעבדו אצלו או אפילו לקרובי משפחה. השאלה כיצד יוסדרו חובות אלה, מי אחראי לשאת בהם, והאם היורשים עלולים להיפגע מכך ובאיזה אופן – היא שאלה נפוצה ומהותית, אשר מומלץ להיות מודעים לה ולתת עליה את הדעת, עוד בטרם מחלקים את עיזבון הנפטר בין היורשים.
מי אחראי לחובות שהותיר אחריו האדם שנפטר?
חובותיו של אדם שנפטר אינם נמחקים ככלל, וזכאותם של נושים (מי שחייבים להם) לגבות את החוב שהנפטר היה חייב להם במועד פטירתו, קודמת לזכאותו להוריש את עיזבונו ליורשיו, ולזכאותם של יורשיו לרשת את זכויותיו.
האחריות להשבת החובות של האדם שנפטר מוטלת על היורשים.
במקרים בהם קיימים חובות רבים ומורכבים מומלץ למנות מנהל עיזבון, אשר יהא אמון על פירעון חובות הנפטר ושיתמודד עם סוגיית החובות באופן שקול ומקצועי, לרבות זיהוי כלל החובות והתחייבויות, פרסום הודעה לנושים והתחשבנות מסודרת טרם חלוקה כלשהי של רכוש העיזבון.
ככלל, כל אחד מהיורשים אמור לשאת בחלק חובות הנפטר באופן זהה לחלקו היחסי בירושת הנפטר, למעט במצבים בהם הנפטר קבע אחרת בצוואה שערך, ולמעט מקרים שבהם הוכח שהיורש פעל בחוסר תום לב על-מנת להימנע בזמן אמת מתשלום החוב (במקרה כזה – ובהתקיים תנאים מסוימים, יתכן שהיורש שפעל בחוסר תום לב יחויב בהשבת החוב במלואו עד לגובה מלוא העיזבון ולא רק עד לגובה הסכום שירש).
מהי "הודעה לנושים"?
במקרים שבהם קיימת אפשרות להימצאותם של חובות יהיה על מנהל העיזבון או היורשים (אם לא מונה מנהל עיזבון) לפרסם הודעה בשני עיתונים יומיים המזמינה את הנושים להגיש תביעה להשבת חובם מתוך עיזבון המנוח, בתוך שלושה חודשים ממועד פרסום ההודעה.
חשוב לציין כי פרסום ההודעה לנושים אינו פוטר את היורשים או מנהל העיזבון מחובתם להסדיר את סילוק חובות העיזבון שנודע להם עליהם בדרך כל שהיא (כלומר, היורשים אינם זכאים לטעון שלא הסדירו את חוב שהיו מודעים לו כיוון שהנושה לא פנה אליהם בעקבות ההודעה שפרסמו).
מה קורה כאשר שווי החובות עולה על שווי העיזבון?
כאשר הנכסים שהותיר אחריו הנפטר אינם מספיקים על-מנת לפרוע את כל חובותיו:
- הנושים יקבלו רק את מה שניתן לפרוע מתוך נכסי העיזבון;
- היורשים אינם נושאים באחריות אישית נוספת לחובות המוריש.
ומה בנוגע ליורשים שהסתלקו מהעיזבון?
יורש שהגיש הסתלקות כדין – נחשב כמי שלא ירש את המנוח מעולם ולכן הוא גם לא מהווה כתובת לפירעון חובות המנוח.
אם היורשים מבקשים לוותר על חלקם בירושה כדי להימנע ממעורבות בחובות – הם רשאים לעשות זאת באמצעות הסתלקות מירושה, אולם עליהם לעשות זאת במועד ובאופן הקבוע בחוק.
חשוב לציין, שמכיוון שבין כה וכה לפי החוק, לא ניתן לחייב יורשים להשיב חובות בסכומים גבוהים מהיקף העיזבון שהוריש המנוח, הסתלקות היורשים מהעיזבון יכולה לסייע להם בעיקר בהימנעות מביורוקרטיה והליכים מייגעים של פירעון החובות, אולם היא לא תתרום באופן מהותי להיקף החובות ולגובה הסכומים שבהם הם יהיו מחוייבים.
מהו סדר הקדימויות בתשלום חובות מתוך העיזבון?
כאשר יש לעיזבון גם נכסים וגם חובות, החוק קובע סדר ברור שבו ייפרעו החובות, לפני החלוקה ליורשים:
- הוצאות קבורה ולוויה;
- הוצאות ניהול עיזבון והוצאת צו ירושה או צו קיום צוואה;
- חובות הנפטר – כולל חובות לבנקים, ספקים, אנשים פרטיים וכד';
- סכומים המגיעים לבן זוגו של הנפטר (לרבות ידוע בציבור) מכוח הקשר הזוגי ביניהם. חשוב לציין שלא מדובר בזכות ירושה של בן הזוג אלא בזכותו של בן הזוג ברכוש הנפטר שנוצרה מכוח החיים המשותפים במהלכם. (פעמים רבות מתבררות טענות בן או בת הזוג הנותרים בחיים לזכויות ברכושו של בן הזוג הנפטר רק לאחר פטירתו ובאמצעות תביעות שמוגשות על ידם לבית המשפט).
- מזונות מן העיזבון, אם ישנם.
רק אם נותרו נכסים לאחר כיסוי כל החובות אלה – יחולקו הנכסים הנותרים ליורשים בהתאם לצו ירושה או לצו קיום הצוואה, לפי העניין.
לסיכום
כאשר אדם נפטר ומותיר אחריו חובות – האחריות לסילוקם אינה נעלמת עם מותו, אלא נבחנת מול היקף נכסי העיזבון ובהתאם לכללים הקבועים בדין. חלוקה מוקדמת של נכסים, מבלי לבחון את מצבת החובות, עלולה להוביל להסתבכויות מיותרות – הן מול הנושים והן בין היורשים לבין עצמם.
כדי להבטיח הליך מסודר, נכון ובטוח – מומלץ לפעול בזהירות, לפרסם הודעה לנושים במידת הצורך, ולשקול ליווי משפטי מקצועי, במיוחד במקרים מורכבים.
אם הנכם זקוקים לייעוץ מדויק בנוגע לעיזבון הכולל גם התחייבויות וחובות, ניתן לפנות למשרדנו אשר מלווה יורשים ומשפחות בעיזבונות אשר רובצים עליהם חובות, ואף ממונה לניהול עיזבון במקרים המתאימים. משרדנו פועל במסגרת המינוי באחריות, ברגישות ובמומחיות, לשם הסדרת חובות העיזבון בהתאם להוראות הדין, ולחלוקה מסודרת של יתרת העיזבון ליורשים.
לקריאה נוספת: