גישור זוגי או משפחתי יכול להוות מענה אופטימלי בטווח רחב של קונפליקטים שעשויים להתעורר בין בני זוג או בין בני משפחה אחרים.
הליך גישור זוגי או משפחתי הוא דרך אלטרנטיבית ליישוב מחלוקות אשר עשויות להתעורר בקרב בני משפחה, ומטרתו להביא לסיום המחלוקת, ולאתר פתרונות שהצדדים יכולים לחיות איתם מבלי להרגיש שהם נטלו על עצמם ויתורים מרחיקי לכת.
הליך הגישור הזוגי או המשפחתי מסייע למנוע התדרדרות במרקם היחסים המשפחתיים, שהמשך תקינותם על-פי רוב הוא חיוני.
בהליך הגישור הזוגי או המשפחתי לכל אחד מבני הזוג או מבני המשפחה תהיה האפשרות להעלות את הצרכים, הקשיים, החששות והאינטרסים שלו בפני המגשר, באופן פרטי או בפני בן הזוג או בני המשפחה האחרים, באווירה מכילה ואמפתית.
תפקידו של המגשר יהיה לנסות ולהציע לבני הזוג או המשפחה דרכים נוספות להתבוננות על המחלוקת, לשקף את עמדותיהם, ולהציע פתרונות אפשריים ולעיתים גם יצירתיים לנושאים שבמחלוקת.
כאשר הקונפליקט שעימו הגיעו בני הזוג או המשפחה לגישור נושא היבטים משפטיים, למגשר מוסמך שהוא גם עו"ד המתמצא בדיני המשפחה, תהיה היכולת להביא לידי ביטוי במהלך הגישור את מצב הדברים המשפטי אשר קבוע בחוק ובפסיקה, ולעגן את ההסכמות אליהן הגיעו בני הזוג או המשפחה במסגרת הליך הגישור בהסכם משפטי מחייב.
חשוב לדעת שהמגשר לא ייטה לטובתו של מי מהצדדים להליך הגישור, וכי בני הזוג או המשפחה הם שיקבלו את ההכרעה בנוגע לקונפליקט שהביא אותם להליך הגישור, תוך סיוע ותיווך של המגשר כמובן. המגשר עצמו לעולם לא יהיה מוסמך לקבל החלטות עבורם, או להחליט כיצד יסתיים הליך הגישור.
אילו מחלוקות משפחתיות או זוגיות יכולות להגיע לפתרונן באמצעות גישור?
למעשה, כל קונפליקט זוגי או משפחתי בעל היבטים משפטיים יכול ורצוי שיבוא על פתרונו באמצעות גישור. פנייה להליך גישור תמיד תהא נכונה יותר ועדיפה על פני פנייה לבית המשפט וגרירת בני המשפחה להתדיינות משפטית, מסיבות רבות הן כלכליות והן רגשיות.
דוגמאות לקונפליקטים משפחתיים שניתן לפתור באמצעות גישור:
- ייפוי כוח מתמשך – קונפליקטים שעלולים להתעורר סביב תכנון כלכלי עתידי, חלוקת תפקידים בין בני המשפחה ועוד. (להרחבה ראה "ייפוי כוח מתמשך")
- מינוי אפוטרופוס – כאשר לא נערך ייפוי כוח מתמשך מראש ואדם מאבד את יכולתו לקבל החלטות ולנהל את חייו בעצמו, הדרך היחידה שעומדת לבני משפחתו היא לפנות לבית-המשפט על-מנת שימנה עבורו אפוטרופוס. לעיתים הילדים אינם מסכימים ביניהם בנוגע לצורך במינוי אפוטרופוס. לעיתים, הם מסכימים בנוגע לצורך במינוי אפוטרופוס אבל לא מסכימים ביניהם בנוגע לזהות האפוטרופוס שימונה. במקרים כאלה, הליך גישור יכול בהחלט להביא לפתרון המחלוקות מבלי להיזקק לכך שבית-המשפט יכריע בהן. (להרחבה ראה "ייפוי כוח מתמשך")
- גישור להסכם להורות משותפת– לעיתים, פרטנרים שאינם בזוגיות שמתכננים להביא לעולם ילד במשותף נקלעים לחילוקי דעות בנוגע לדרכי החינוך של הילד, לעניינים רפואיים, לקשר עם משפחות המוצא ועוד. במקרים הללו, הליך גישור מקדים שיוביל לעריכתו של ההסכם להורות משותפת יכול להביא להסכמות בין השותפים לגידול הילד ולהוביל להסכם להורות משותפת מלא ומוסכם.
- מתנות שניתנות בתוך המשפחה – הליך גישור יכול לסייע בפתרון סכסוכים בנוגע לשאלה האם כספים שנתנו הורים לילדים ניתנו להם במתנה או כהלוואה שיש להשיב או בשאלה האם הכספים ניתנו לילד בלבד או גם לבן הזוג ועוד. (להרחבה ראה "הסכם מתנה / הלוואה במשפחה")
- סכסוכי ירושה – הליך גישור יכול לסייע בפתרון סכסוכים שמתעוררים בין יורשים בנוגע לאופן חלוקת הרכוש ביניהם במקרה בו המנוח לא הותיר אחריו צוואה, במקרה של התנגדות לצוואה ועוד.
- הורשת או פירוק עסק משפחתי
דוגמאות לקונפליקטים זוגיים שניתן לפתור באמצעות גישור –
- גישור לגירושין (להרחבה ראה "גישור לגירושין")
- הסכם ממון או הסכם לחיים משותפים – מדובר בהסכמים רכושיים שנערכים בין בני זוג. לעיתים, רק אחד מבני הזוג מעוניין בעריכת הסכם רכושי ובן הזוג השני מתנגד לכך. לעיתים שני בני הזוג מעוניינים לערוך הסכם רכושי אך הם מתקשים להגיע להסכמות בנוגע לחלק מהנושאים שבו. במקרים הללו, ניתן לנסות ולפתור את המחלוקות באמצעות גישור. (להרחבה ראה "הסכם ממון" וה"הסכם לחיים משותפים")
- חילוקי דעות בנוגע לצוואות הדדיות – במצבים בהם מתעוררות בין בני הזוג מחלוקות, בעת שהם מבקשים לערוך צוואות הדדיות, בנוגע לאופן שבו הם יורישו את רכושם (להרחבה ראה "צוואות הדדיות")